Izrazito osjetljiva koža lica

Različiti čimbenici mogu umanjiti prirodnu otpornost kože lica. Posljedica toga je narušena zaštitna funkcija kože koja se često javlja zajedno s pojačanom imunološkom reakcijom što dovodi do izrazite osjetljivosti kože i povećane nadražljivosti - koža "ništa ne podnosi". Simptomi preosjetljive kože sežu od subjektivnih, osjetilnih stanja, kao što su svrbež, žarenje, probadanje i zatezanje kože, do vidljivih, objektivnih simptoma, kao što su crvenilo kože (eritem), perutajuća koža i pojačana tvorba edema. Kod izrazito osjetljive kože posebno je značajna primjena međusobno optimalno usklađenih i posebice dobro podnošljivih proizvoda koji kožu neće dodatno nadražiti, već će je umiriti i zaštititi pomoću zaštitnog filma.

Fucogel (polisaharid za zaštitu izrazito osjetljive kože) tvori zaštitni hidratantni film na koži.


Suha koža lica

Osjetljivost kože lica određena je individualnim osobinama i različitim endogenim i egzogenim utjecajima. Sadržaj lipida u koži lica nije uvijek isti. Povremeno se lipidne komponente osjetno smanjuju uslijed unutarnjih i vanjskih čimbenika - koža djeluje isušeno, hrapavo i prhutavo. Ako se  vlastita tvorba lipida u koži kao npr. ceramida pokaže nedostatnom, dolazi do umanjene mekoće i podatnosti kože i do opadanja zaštitne funkcije: koža više ne može izvršavati svoju zaštitnu ulogu. Zato je za suhu kožu lica važno brzo nadomjestiti izgubljene lipide u oštećenoj koži kao i dugotrajno je zaštiti od daljnjeg isušivanja.

Eucerin® Lipo-Balance je intenzivna njega koja sadrži koži srodan ceramid 3 te dokazano nadoknađuje nedostatak lipida u suhoj koži lica. Biotin, koji je isto sadržan u proizvodu Eucerin® Lipo-Balance, istovremeno potiče prirodnu sintezu lipida u koži i time dugotrajno aktivira otpor kože protiv isušivanja. Osjećaj suhe kože nestaje odmah poslije nanošenja kreme, a koža ostaje cijeli dan glatka i podatna."Izrazito osjetljiva" znači: hiper-iritabilna.

Ceramidi sačinjavaju veliki udio (40%) epidermalnih lipida i odgovorni su, uz slobodne masne kiseline i kolesterol, za zaštitnu ulogu rožnatog sloja i vezanje vlage u koži. Ceramidi su sfingolipidi: sastoje se od visokomolekularnih alkohola (npr. sfingozin) i različitih masnih kiselina.

Koža lica koja naginje stvaranju bora

(Opadanje stanične aktivnosti vodi do stvaranja bora.)

Osjetljiva, najčešće previše suha koža lica, osobito brzo naginje stvaranju bora: bore nastaju ranije i često su jače izražene. Jedan od najznačajnijih uzročnika stvaranja bora jest opadanje stanične aktivnosti. Opada li razina stanične energije zbog oksidativnog stresa, ili je uvjetovana bolešću ili starošću, kao posljedica se može pojaviti smanjenje sposobnosti obnove stanica. Koža brže stari.Zato su joj neophodni proizvodi za njegu koji povećavaju energetsku sposobnost stanica i potiču obnovu stanica kože.Eucerin® Q10 Active proizvodi za njegu posebna su serija za njegu osjetljive kože lica koja je namijenjena borbi protiv bora. Ti proizvodi sadrže vlastiti tjelesni koenzim Q10 i dermatološki dokazano smanjuju dubinu bora već nakon 5 tjedana primjene. Serija sadrži Q10 Active dnevnu kremu protiv bora, Q10 Active kremu za njegu oko očiju i Q10 Active noćnu kremu protiv bora. Budući da se prirodna obnova stanica zbiva pretežno tijekom noći, a  djelotvorne se tvari u to vrijeme bolje prihvaćaju, noćna krema potiče taj postupak osobito učinkovito s obnavljajućim vitaminom A.U staničnim mitohondrijima posebno važnu ulogu igra koenzim Q10 i to prilikom proizvodnje stanične energije. Iz hranjivih tvari koje se sastoje od ugljikohidrata, masti i proteina, oslobađa se stanična energija (ATP). To se zbiva pomoću koenzima Q10 (ubikinon), najvažnijeg sabirnog mjesta za takozvane redukcione ekvivalente.


Čišćenje osjetljive kože lica

Za čišćenje su razvijeni osobito važni proizvodi koji su usklađeni s proizvodima za njegu. Oni kožu ne iritiraju, a temeljito je čiste od prljavštine i šminke. To su  Eucerin® nježna emulzija za čišćenje, regulirajući losion za lice i nježni rupčići za čišćenje.